«Ψηφιακή εποχή και αντιμετώπιση του στρες»

«Ψηφιακή εποχή και αντιμετώπιση του στρες»

«Σήμερα, με την τεράστια πρόοδο της βιολογίας και της ιατρικήςπου έλαβε χώρα τις τελευταίες 7 δεκαετίες και που  μας έχει ήδη χαρίσει πολλά χρόνια ζωής-, γνωρίζουμε πολύ καλά τις αιτίες της σύγχρονης παθολογίας,  η οποία, δυστυχώς, αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η παθολογία αυτή αποτελείται απο τα “χρόνια μη-μεταδιδόμενα νοσήματα”, που συμπεριλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, την υπερβαρότητα/παχυσαρκία, το καρδιομεταβολικό σύνδρομο, τις αλλεργικές και αυτο-άνοσες παθήσεις, τίς ψυχοσωματικές διαταραχές, τη χρόνια αποφρακτική νόσο των πνευμόνων, τις διαταραχές του ύπνου, τον καρκίνο, κλπ.  Τα νοσήματα αυτά είναι  κυρίως αποτέλεσμα του χρόνιου ανηλεούς, ψυχο-κοινωνικο-οικονομικού στρες που υφιστάμεθα στη σύγχρονη εποχή, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, τον ανεπαρκή ύπνο, και το ακανόνιστο πρόγραμμα της ημέρας και βέβαια τις ώρες που περνάμε μπροστά από μια οθόνη, το ψηφιακό στρες. Φυσικά, συμβάλλουν και άλλες χρόνιες στρεσογόνες επιβαρύνσεις, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι βλαβερές για την υγεία συνήθειες, οι δύσκολες κοινωνικές σχέσεις, η έκπτωση των αξιών, η ανισότητα, κλπ. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Millennials και Generation Z βιώνουν τον υψηλότερο βαθμό ψηφιακής παραγωγής του στρες!

Η πρόληψη, που είναι το ζητούμενο, εξαρτάται από την παιδεία και την επιμόρφωση. Η αναστροφή της εγκατεστημένης χρόνιας παθολογίας δεν είναι εύκολη αλλά όμως εφικτή. Τα καλά νέα είναι ότι η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει νέες δυνατότητες και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αναστροφή.Σένσορες, έξυπνες συσκευές, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακοί βοηθοί,ChatGPT. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην αντιμετώπιση της αθόρυβης πανδημίας!»

Γεώργιος Π. Χρούσος

Ο Γεώργιος Π. Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος της Εδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική και Διευθυντής τουΕρευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας. Ο κ. Χρούσοςέχει πραγματοποιήσει έρευνες που έχουν διαφωτίσει τις δράσεις του στρες στον οργανισμό στο συμπεριφερικό, νευροενδοκρινικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Ο κ.Χρούσος έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, όπως το Βραβείο Μποδοσάκη, και το ύψιστο βραβείο της US Endocrine Society Fred Conrad KochAward. Ο κ. Χρούσος είναι εκλεγμένο μέλος της  Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Academia Europaea και της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (US National Academy ofMedicine). Συμπεριλαμβάνεται στους 100 πλεοναναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu