Η συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro

Η συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΠΛΗΓΕΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ»

 

LE FIGARO: – Εδώ και λίγες εβδομάδες υπάρχει απειλή που πλανάται στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τι συγκεκριμένα είναι αυτό που είναι τόσο ανησυχητικό;

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. – Αν μου είχατε κάνει την ίδια ερώτηση στην αρχή του έτους θα σας απαντούσα ότι ο κίνδυνος για πολιτική αστάθεια τότε ήταν μικρότερος. Κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Αρκεί να ακούσει κανείς τις προεκλογικές εξαγγελίες των υποψηφίων. Αν και ουδείς φαίνεται να είναι σε θέση να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, κανείς δεν αφήνει μία πόρτα ανοιχτή σε μία πιθανή συνεργασία. Ο κίνδυνος, λοιπόν, απουσίας πλειοψηφίας είναι υπαρκτός. Ο δεύτερος φόβος μου είναι ο σχηματισμός μιας κατ΄ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας με την συμμετοχή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), τους Σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη (ΜΕΡΑ-25). Κάτι που θα ανοίξει ουσιαστικά την πόρτα στην κρίση για τη χώρα: Διακηρύσσονται ακραίες λαϊκιστικές θέσεις με εκλογικά προγράμματα που κολακεύουν τους ψηφοφόρους προσφέροντας γενναίες μισθολογικές αυξήσεις και εισοδήματα.

Τη στιγμή που η οικονομία μας μόλις ανορθώνεται, θα ήταν δραματικό. Οι διεθνείς αγορές θα ξεσηκωθούν και θα υποστούμε τις αναταράξεις.

 

«Σε Εθνικό επίπεδο ο πρωθυπουργος θα πρέπει να διεξάγει βαθειές μεταρρυθμίσεις όπως στην Δικαιοσύνη, στην Υγεία και στην Παιδεία», δηλώνει η Άννα Διαμαντοπούλου

 

 

LE FIGARO: – Ο απολογισμός πεπραγμένων της κυβέρνησης δεν επαρκεί για να διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία;

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. – Απο την μια πλευρά, σίγουρα, ο οικονομκός απολογισμός είναι πολύ θετικός με την επιστροφή των επενδυτών, με την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και την καλή διαχείρηση τόσο της υγειονομικής κρίσης (covid) όσο και των γεωπολιτικών κρίσεων. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα συσσωρεύτηκαν αρνητικά γεγονότα. Πρώτα το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο πρόσωπο του αρχηγού των Σοσιαλιστών και άλλων προσώπων της δημόσιας ζωής. Αν και ως γεγονός δεν άγγιξε μαζικά τον πληθυσμό, ωστόσο ο ψηφοφόρος του κέντρου το προσέλαβε αρνητικά.

Έπειτα, η σιδηροδρομική τραγωδία ανέσυρε πολλές πληγές  και παθογένειες του Κράτους, σε πολλά επίπεδα. Τέλος, η ακρίβεια της καθημερινής ζωής αγγίζει πολύ τον μέσο Έλληνα, που αν και παγκόσμιο φαινόμενο, δεν το αντιλαμβάνεται ως  τέτοιο. Βλέπει το πορτοφόλι του να αδειάζει ενώ δεν γεμίζει το καλάθι του… Αυτή η δυσαρέσκεια γίνεται αισθητή και μπορεί να ανακόψει κάθε εκλογικη ορμή του κυβερνώντος κόμματος.

 

«Τεράστιες προσπάθειες έγιναν για να βγει η χώρα από την οικονομική επιτήρηση που επιβλήθηκε το 2010 από την Ευρωπαική Ένωση και το ΔΝΤ» Άννα Διαμαντοπούλου

 

 

LE FIGARO: – Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν θα είναι αυτή σε τούτη την συγκυρία, έχει πλαίσιο ελιγμών;

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. – Κανένα. Κυρίως διότι θα πρέπει να διαχειριστεί ακανθώδη θέματα όπως οι σχέσεις με την γειτονική Τουρκία. Οι Ελληνες γνωρίζουν πως η νηνεμία που διαπιστώνεται ανάμεσα στς δύο χώρες, από τον πολύνεκρο σεισμό στην Τουρκία και την σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα, είναι εφήμερη. Ουδείς πιστεύει πως η Τουρκία έχει αλλάξει. Σε εθνικό επίπεδο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διεξάγει βαθειές μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα στην Δικαιοσύνη, στην Υγεία και στην Παιδεία.

 

LE FIGARO: – Είναι το τέλος του «ελληνικού θαύματος» για το οποίο μιλούσαμε λίγο καιρόπριν;

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. – Η Ελλάδα δεν είναι  το «χωριό Potemkin»! Έγιναν τεράστιες προσπάθειες ώστε να βγούμε από την οικονομική επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ που επιβλήθηκαν το 2010. Όπως έγιναν και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου θυμίζει τον Μακρόν. Αν και μείωσε το ποσοστό ανεργίας και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 20%, ένα μέρος του πληθυσμού, κυρίως στα αριστερά της πολιτικής σκακιέρας, δηλαδή τον ένα τρίτο των Ελλήνων, δεν το αναγνωρίζει και είναι αποφασισμένο να μπλοκάρει την χώρα με πολλαπλές διαδηλώσεις μόλις το παραμικρό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στην Βουλή. Ωστόσο, ούτε ο Κ. Μητσοτάκης, ούτε ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχουν άλλη επιλογή. Στην θητεία μου ως Ευρωπαία Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, δημοσίευσα το 2001 την έκθεση των εμπειρογνωμόνων που καταδείκνυε πως αν η Ελλάδα δεν προχωρούσε στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η χώρα θα βυθιζόταν σε κρίση τα επόμενα 10 χρόνια. Εκείνη την εποχήόλα τα κόμματα και ένα εκατομμύριο Έλληνες διαδήλωσαν στους δρόμους της χώρας ενάντια στην μεταρρύθμιση και η σοσιαλιστική –τότε- κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Δέκα χρόνια αργότερα, γνωρίζετε την συνέχεια…

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu