Ο ερευνητής του Δικτύου Π. Πετίδης στο International Youth Conference Kruševo 2022

Ο ερευνητής του Δικτύου Π. Πετίδης στο International Youth Conference Kruševo 2022

Έχοντας ξεκινήσει το 2003, το Διεθνές Συνέδριο Νεολαίας με τίτλο «Ευρωπαϊκές Αξίες για το Μέλλον των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» έχει εξελιχθεί σε ένα θεσμό όπου 1000 και πλέον νέοι και νέες από τις χώρες ανάμεσα στις οποίες της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας, και την  συγκεντρώνονται στη περιοχή Κρούσεβο της Βόρειας Μακεδονίας για να συζητήσουν φλέγοντα ζητήματα.

 

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη (diktio.eu) συμμετείχε στο φετινό Συνέδριο εκπροσωπούμενο από το μέλος του και επιστημονικό συνεργάτη κ. Παύλο Πετίδη.

 

Ο Παύλος Πετίδης συμμετείχε στο πάνελ: “Πολύπλοκη κρίση σε μια μετα-κοσμική αλήθεια: πρέπει να πανικοβληθούμε;” με τον πρέσβη της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία κύριο David Geer, τον ακτιβιστή κύριο Aleksandar Dragićević και τον ειδικό επί των εκλογών κύριο Thomas Leszke. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κυρία Biljana Dukovska. 

 

Τα υποθέματα αυτής της συνόδου ολομέλειας περιλάμβαναν τους τρόπους μετάβασης σε ένα νέο πράσινο παραγωγικό μοντέλο στα Δυτικά Βαλκάνια, τη πραγματοποίηση βιώσιμων επιλογών οικονομικής πολιτικής παράλληλα με την αντιμετώπιση πολιτικών κρίσεων, τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τη μετάβαση σε μορφές εναλλακτικής ενέργειας και την αυξανόμενη σημασία της παραπληροφόρησης ως εμπόδιο στην οικοδόμηση υγιών κοινωνιών.

 

Βασικά σημεία της παρέμβασης του Παύλου Πετίδη:

 

Περιγράφοντας τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ο κύριος Πετίδης εξήγησε τις οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία στην περιοχή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ των χωρών στα Δ. Βαλκάνια μειώθηκε κατά ,2% το 2020 προτού παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης, σκαρφαλώνοντας στο 7,4% το 2021. Παρόλα αυτά, η παροδική αύξηση του ΑΕΠ δεν θα μπορέσει να ανακόψει την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας η οποία θέτει σε κίνδυνο τη περιοχή καθώς την απειλεί με μια νέα σειρά οικονομικών προκλήσεων.

 

Ο κύριος Πετίδης τόνισε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Βαλκανίων στη προσπάθεια απεξάρτησής τους από τη Ρωσία ενώ υπογράμμισε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στη περιοχή. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα με την ΕΕ στη τήρηση των κανονισμών και των πολιτικών της ΕΕ, καθώς η εναρμόνιση με το acquiscommunautaire legal αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό σημείο όσον αφορά στην πράσινη ατζέντα. Επίσης, η διαφοροποίηση των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού ενέργειας επιτάσσει τη από κοινού συνεργασία με την ΕΕ ως προς την πραγματοποίηση καινοτομιών, λαμβάνοντας υπόψη την ανά χώρα προσέγγιση στη πράσινη μετάβαση. 

Κατά τη γνώμη του, ενώ τα περισσότερα κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια εξαρτώνται κυρίως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όπου η καύση του άνθρακα ικανοποιεί τις ενεργειακές τους ανάγκες, η συνεχής λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία περιγράφει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) έως το 2030. Για να επιβιώσουν από την ενεργειακή κρίση, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα χρειαστεί επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, προετοιμάζοντας κοινές επενδυτικές προτάσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου όπως προτείνει και ο Andrew Lebovich του ECFR.

Σε αυτή τη προσπάθεια, οι νέες γενιές καθίσταται επιτακτικό να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνία μεταξύ των λαών των Βαλκανίων, όπου ακόμα δυστυχώς οι εθνοτικοί διαχωρισμοί, τα μεγάλα οράματα και οι ιστορικές αγκυλώσεις δημιουργούν εμπόδια για ένα κοινό και βιώσιμο μέλλον.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu