Απονομή του Norbert Wiener Βραβείου για το έτος 2021 στον αντιπρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ Σέργιο Θεοδωρίδη

Απονομή του Norbert Wiener Βραβείου για το έτος 2021 στον αντιπρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ Σέργιο Θεοδωρίδη

Σημαντική διάκριση για τον Ομότιμο Καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ κ. Σέργιο Θεοδωρίδη

Ο κ. Σέργιος Θεοδωρίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και υπεύθυνος των Εκδόσεων του ΕΚΠΑ. Του απονεμήθηκε το Norbert Wiener βραβείο για το έτος 2021 από το τμήμα Επεξεργασίας Σήματος του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (IEEE) για «θεμελιώδεις συνεισφορές στην ηγεσία, έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα της επεξεργασίας σήματος». Το Norbert Wiener βραβείο είναι η ύψιστη διάκριση στον τομέα της επεξεργασίας σήματος του επιστημονικού οργανισμού ΙΕΕΕ, που είναι ο πλέον έγκριτος και πολυπληθής διεθνήςεπιστημονικός οργανισμός,  στον τομέα των μηχανικών (engineering) και της επεξεργασίας σήματος. Το Norbert Wiener βραβείο απονέμεται ως αναγνώριση  εξαίρετων συνεισφορών τόσο στην έρευνα και την εκπαίδευση όσο και για τον ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της επεξεργασίας σήματος. Ο βραβευόμενος θα δώσει την Norbert Wiener διάλεξη στο κύριο συνέδριο του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου,  ICASSP (International Conference on Acoustics, Speech, & Signal Processing), που θα λάβει χώρα στη Σιγκαπούρη το 2022.

Ο κ. Σέργιος Θεοδωρίδης  είναι συγγραφέας του βιβλίου “Machine Learning: A Bayesian and Optimization Perspective”, Academic Press, (2η έκδοση), 2020, που μεταφράζεται στα Ιαπωνικά και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Pattern Recognition”, Academic Press, 2009 (4η έκδοση). Το βιβλίο αυτό ανήκει στους ευπώλητους (best selling) τίτλους διεθνώς και έχει ήδη μεταφραστεί στα Κινέζικα και τα Ελληνικά. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου “Introduction to Pattern Recοgnition: A Matlab Approach”, Academic Press, 2010, που έχει μεταφραστεί στα Κορεάτικα και στα Ελληνικά. Είναι συν-εκδότης του  βιβλίου “Adaptive System Identification and Signal Processing Algorithms”, Prentice Hall, 1993, και είναι συν-συγγραφέας τριών βιβλίων στα Ελληνικά, δύο από τα οποία για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στα σημαντικότερα περιοδικά και συνέδρια της επιστημονικής του περιοχής.   Επτά από τις δημοσιεύσεις του έχουν τιμηθεί με βραβείο καλύτερης δημοσίευσης (best paper award) συμπεριλαμβανομένων και των υψηλού κύρους 2014 IEEE Signal Processing Magazine Best Paper Αward, και 2009 IEEE Computational Intelligence Society Transactions on Neural Networks Outstanding Paper Award.

Έχει, επίσης, τιμηθεί με ένα αριθμό υψηλού κύρους διεθνών βραβείων όπως το 2017 European Association of Signal and Image Processing  (EURASIP) Athanasios Papoulis Award, το  2014 Institute of Electronics and Electrical Engineers (IEEE) Signal Processing Society Education Award, και το 2014 EURASIP Meritorious Service Award.  Είναι  Distinguished Καθηγητής μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας, και είναι συνεργαζόμενος ερευνητής με το ερευνητικό Ινστιτούτο για Μεγάλα Δεδομένα του Chinese University of Hong-Kong, Shenzhen, Κίνα. Έχει υπηρετήσει ως  Distinguished Lecturer της ΙΕΕΕ  για την περιοχή της επεξεργασίας σήματος και την περιοχή των συστημάτων και ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Έχει υπηρετήσει ως Otto Monstead επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και ήταν κάτοχος της έδρας Αριστείας στο τμήμα Επεξεργασίας Σήματος και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Carlos III της Ισπανίας.   Έχει υπηρετήσει σαν εκδότης (Editor-in-Chief)  του σημαντικότερου περιοδικού της περιοχής,  IEEE Transactions on Signal Processing, ως Αντιπρόεδρος της IEEE Signal Processing Society, και ως πρόεδρος της EURASIP.  

Είναι Ακόλουθος (Fellow)  του Institute of Engineering and Technology (IET) , αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας της Σκωτίας (Royal Society of Edinburgh) RSE, Ακόλουθος του  EURASIP και δια βίου Ακόλουθος  του IEEE.


Ανακοίνωση του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ
https://www.di.uoa.gr/announcements/1456

Βράβευση του Ομ. Καθηγητή Σέργιου Θεοδωρίδη με το ΙΕΕΕ Signal Processing Society «Norbert Wiener Award»

Στον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ Σέργιο Θεοδωρίδη απενεμήθη από την ΙΕΕΕ Signal Processing Society (SPS) το «Norbert Wiener Award» για «θεμελιώδεις συνεισφορές στην ηγεσία, την έρευνα και την εκπαίδευση στην επεξεργασία σήματος».

Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών συγχαίρει θερμά τον αγαπητό συνάδελφο Σέργιο Θεοδωρίδη για την εξαιρετική τιμή που του έγινε με τη λήψη αυτού του βραβείου παγκόσμιου κύρους, το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση που απονέμει η IEEE SPS.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Καθηγητής Γεώργιος Κουρουπέτρογλου

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu