Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Hamilton Lugar School of Global and International Studies του Indiana University Bloomington της Αμερικής και το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση για την Ελλάδα και την Ευρώπη διοργάνωσαν στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020, ένα ενδιαφέρον ηλεκτρονικό συνέδριο για «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου συμπεριλάμβαναν κορυφαία στελέχη των πολιτικών σκηνών της Ελλάδας, της Ευρώπης, και της Αμερικής όπως ο Πρέσβης της ΕΕ στις ΗΠΑ ο Σταύρος Λαμπρινίδης, Ο Αμερικάνος Γερουσιαστής από την Πολιτεία του Μέριλαντ ο Chris Van Hollen, η Πρόεδρος του Δικτύου και πρ. Επίτροπος ΕΕ και Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, και άλλοι.
Το συνέδριο είχε δύο θεματικές συνεδριάσεις. Η πρώτη, «What COVID-19 Hath Wrought: How the Pandemic Is Altering the European Union» απευθυνόταν στις γενικότερες επιπτώσεις της πανδημίας στην Ευρώπη, και η δεύτερη συνεδρίαση, είχε θέμα: «The Future of the Transatlantic Relationship in the Wake of the US Elections.»
Όσον αφορά το πλέγμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην ΕΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις του Δημήτρη Κούρκουλα, της Εύας Καϊλή, και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο Δ. Κούρκουλας, ο πρώην Πρέσβης της ΕΕ στην Βουλγαρία, στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και στον Λίβανο, ξεκίνησε την συνεδρίαση απαριθμώντας τους τρόπους που η πανδημία έχει προωθήσει τον στόχο της ολοκλήρωσης της ΕΕ. Συζήτησε επίσης την επερχόμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, και τις ευκαιρίες που θα προσφέρει στους πολίτες τις ΕΕ να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την μελλοντική πορεία της ΕΕ.
Η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής του ΕΚ για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ε. Καϊλή, έθεσε επί τάπητος το θέμα της τεχνολογικής εξάρτησης που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία και μίλησε για τα σχέδια της Ευρώπης να έχει έναν πιο καθοριστικό ρόλο στην διάπλαση και κατασκευή της ψηφιακής υποδομής της κοινωνίας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην Υπουργός Οικονομικών, συγκρίνοντας αναλυτικά τις αντιδράσεις στις κρίσεις του 2010 και του 2020, έδειξε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντανακλούν μια σημαντικά πιο ενωμένη Ευρώπη.
Η συνεδρία για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων υπό το φως των αναμενόμενων αλλαγών, είχε ως συντονιστή τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών, τον Franklin Hess, και κάλυψε όλο τον διεθνή ορίζοντα. Ο Σταύρος Λαμπρινίδης όρισε την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών ως μια νίκη για την δημοκρατία παγκοσμίως και ως ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις. Τόνισε ότι και η Αμερική και η Ευρώπη έχουν αλλάξει επί της εποχής του Τραμπ. Ως αποτέλεσμα, η σχέση μεταξύ τους πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί εκ νέου με αμοιβαίο σεβασμό που έχει θεμελιωθεί από τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε . Αναφέρθηκε σε πολλές ευκαιρίες για συνεργασία: την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, την Κίνα, και την οικονομική ανάπτυξη.
Στην συνέχεια ο Γερουσιαστής και μέλος της πανίσχυρης Επιτροπής Πιστώσεων ο Chris Van Hollen αναφέρθηκε πολύ θετικά στις προοπτικές επανασύνδεσης και μίλησε λεπτομερώς για τους κοινούς στόχους όσον αφορά το ΝΑΤΟ, την Κίνα, και την υπεράσπιση διεθνώς της δημοκρατίας ως θεσμό .
Από το Indiana University Bloomington μίλησαν η Justyna Zajac, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστήμων, και ο Lee Feinstein, Κοσμήτορας του Hamilton Lugar School και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία. Η Zajac εξερεύνησε την σχέση της ΕΕ με την Ρωσία δίνοντας έμφαση στο Nordstream, την οποία πιστεύει ότι θα ακυρωθεί τελικά, και ο Feinstein εξέτασε τις αλλαγές που μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα φέρει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Είναι ενδιαφέρουσα η διαπίστωση τους ότι ενδεχομένως οι ΗΠΑ θα έχουν σημαντική μόχλευση, μέσω των κυρώσεων, στο να επηρεάσουν θετικά την συμμόρφωση των χωρών σαν την Πολωνία και την Ουγγαρία με το κράτος δικαίου της ΕΕ.
Ο κ. Δ. Κούρκουλας τόνισε την πεποίθηση του ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί πάλι με την ΕΕ σε θέματα συνόρων και προσφύγων. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ελπίζει ότι η νίκη του Μπάιντεν και της Χάρις θα ξεκινήσει μια καινούργια εποχή στις διατλαντικές σχέσεις και ότι η Αμερική και η Ευρώπη θα συνεργαστούν στο άμεσο μέλλον στην υπεράσπιση και θεμελίωση της Δημοκρατίας εσωτερικώς και διεθνώς. Τόνισε ότι η επιστροφή της Αμερικής στην πολυμερή συνεργασία θα είναι μια θετική εξέλιξη για τα παγκόσμια μεγάλα ζητήματα όπως, π.χ., το περιβάλλον.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο εδώ:
12 Νοεμβρίου: https://www.youtube.com/watch?v=_5xwHtKI-oY
13 Νοεμβρίου: https://www.youtube.com/watch?v=3w6GpbXAZuk