Προσκεκλημένη ομιλήτρια στην εκδήλωση του ΑΠΘ για τα “30 χρόνια προγραμμάτων Jean Monnet”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ήταν η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου.
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση , την ανάγκη προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος σ αυτές τις αλλαγές ενώ υποστήριξε επικαλούμενη έρευνα της εταιρίας McKinsey ότι η αυτοματοποίηση όπως συνέβη και με τις προηγούμενες “επαναστάσεις” δεν θα καταργήσει τις θέσεις εργασίας αλλά πολύ γρήγορα θα τις αυξήσει σε κείνες τις χώρες που θα έχουν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν την νέα εποχή.
“Οι μηχανές θα κάνουν πάρα πολλά πράγματα απ αυτά που κάνουμε εμείς σήμερα. Το σημαντικό είναι ότι τα νέα επαγγέλματα που αναφύονται μέσα από τις τεχνολογίες να έχουν αυτές τις ειδικότητες που δεν θα έχουν οι μηχανές”, επισήμανε η κα Διαμαντοπούλου. Αναφερόμενη στις χαμηλές επιδόσεις που έχει η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία , στην παροχή υπηρεσιών και στις επιχειρήσεις επισήμανε ότι και στην ψηφιακή εκπαίδευση και στις δεξιότητες των εργαζομένων παραμένουμε σε χαμηλά ποσοστά στην ΕΕ.
“Μπροστά σ αυτήν την πραγματικότητα θεωρώ ότι αν μια χώρα αποφασίσει να συγκεντρώσει όλες της τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση ειδικά σήμερα μπορεί να μπει στην πρωτοπορία που δεν θα μπορούσε στο παρελθόν. Γιατί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν έχει τις προϋποθέσεις των υποδομών που απαιτούσαν οι προηγούμενες ή την πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Έχουμε πολλούς και καλούς επιστήμονες σε πολλούς τομείς απλά δεν έχουμε βρει το σωστό συνδυασμό των σωστών ψηφιακών σπουδών με τις ψηφιακές ανάγκες της νέας εποχής. Αν πάρουμε αυτήν την απόφαση μπορούμε να κάνουμε το άλμα μέσα σε μια πενταετία”.
“Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι η νέα σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την μηχανή. Είναι η τεχνητή νοημοσύνη με τους αλγόριθμους,το 3d printer, το blockchain , το machine learning κ.α. είναι μια νέα εποχή με ταχύτητα στις εξελίξεις 300 φορές μεγαλύτερη απ την εποχή του Διαδικτύου και 100 φορές υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι “η Δια Βίου Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή πρέπει να ανήκει στη νέα γενιά Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”