Το ετήσιο διεθνές Συνέδριο «Greece Forward» που αποτελεί σημείο αναφοράς στην παρουσίαση και επεξεργασία των προοδευτικών πολιτικών και λύσεων στην Ελλάδα, σε σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, έλαβε χώρα την Πέμπτη στην Αθήνα. Από κοινού το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το FEPS (το μεγαλύτερο Think Tank προοδευτικής σκέψης στην Ευρώπη), συγκέντρωσαν μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες ομιλητές σχετικά με τα ζητήματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της ψηφιοποίησης, της οικονομίας του διαμοίρασμού (Gig Economy), των νέων μορφών εργασίας και παραγωγής, της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαιρέτισε για 3η συνεχή χρονιά τις εργασίες του συνεδρίου, πραγματοποιώντας ομιλία σχετικά με τις κοινωνικές προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της ρομποτικής και της συμβολής τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης και των αιτιών ανάπτυξης του λαϊκισμού και του εθνικισμού.
Ο αν. Υπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, πραγματοποίησε παρέμβαση σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις ενέργειες της πολιτείας για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την σημασία του συνεδρίου ως προσπάθεια να συζητείται η υλοποίηση λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής κι όχι απλώς η περιγραφή τους. Σημείωσε πως η πρωτοπορία της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, όπως το έκαναν κ άλλες μικρές χώρες αντίστοιχου μεγέθους, υλοποιώντας συγκεκριμένα βήματα: Την σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής που θα προκύψει από διακομματική συναίνεση η οποία θα εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένο στόχο, προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα.
Ο Γενικός Γραμματέας του FEPS Ernst Stetter από την πλευρά του αναφέρθηκε στις τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και παράγουμε. Αλλάζουν τους θεσμούς, την πολιτική και την κοινωνία. Με πολλές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις
Στο πρώτο τραπέζι διαλόγου του συνεδρίου, το οποίο είχε τίτλο “Αξιοποιώντας την Ψηφιακή Μετάβαση: Τεχνητή Νοημοσύνη, Καινοτομία, Ιδιωτικότητα”, συμμετείχαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο καθηγητής ΕΚΠΑ Σέργιος Θεοδωρίδης, ο υπεύθυνος Κυβερνητικών συνεργασιών της Microsoft για την Ανατολική Ευρώπη Ευάγγελος Χρυσαφίδης, ο συνεργάτης του FEPS Justin Nogarede και ο δικηγόρος και ιδρυτής του douleutaras.gr Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Την συζήτηση συντόνισε ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων του FEPS Βασίλης Ντούσας.
Στο δεύτερο τραπέζι διαλόγου που αφορούσε “Το Μέλλον της Eργασίας που Θέλουμε: Αυτοματοποίηση, Gig Economy και το Δικαίωμα στην Αξιο-πρεπή Απασχόληση” συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος η καθηγήτρια του Sussex Jacqueline O’Reilly, o Ιδρυτής & CEO της Beat Νίκος Δρανδάκης, ο Γενικός Δντης του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος – το επιστημονικό στέλεχος του ILO Maria-Marta Travieso και η διευθύντρια του ΔΙΚΤΥΟΥ Mαρίλη Μέξη. Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της ΔιαΝεοσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ BLOD.GR (BINTEO)
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Μαρίλη Μέξη
Άννα Διαμαντοπούλου
Ernst Stetter
Μανώλης Χριστοδουλάκης
Στέργιος Πιτσιόρλας
Προκόπης Παυλόπουλος
Θοδωρής Γεωργακόπουλος – Άννα Διαμαντοπούλου