1.1 Κάρτα Πολίτη & Ψηφιακή Υπογραφή (e-ID)

Αντί του υπάρχοντος Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, οι πολίτες θα έχουν μια μικρή, σε διαστάσεις πιστωτικής κάρτας, «Κάρτα Πολίτη» με την οποία θα αποδεικνύεται η ταυτότητά τους, θα είναι ταξιδιωτικό έγγραφο και η οποία σε δεύτερη φάση θα μπορεί να είναι και άδεια οδήγησης ή να περιέχει πληροφορίες για την υγεία τους, χρήσιμες αν κινδυνέψουν και πρέπει κάποιοι γιατροί να γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό τους. Μια κάρτα η οποία θα μπορεί να παίξει και το ρόλο ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και κατάλληλη για πολλές άλλες χρήσεις.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων. Έτσι θα μπορούν να στέλνουν μέσω ίντερνετ έγγραφα ή να κάνουν αιτήσεις που να θεωρούνται επίσημα έγγραφα με την υπογραφή τους. Χωρίς χαρτιά, χωρίς ταχυδρομείο.

Από τις 22 Ιανουαρίου 2018 τέθηκε σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών», η μεγάλη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των πολιτών, η πρωτογενής πληροφορία που θα χρειαστεί για την έκδοση της “Κάρτας Πολίτη”.

Παράλληλα η Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης μέσα από την ιστοσελίδα της, ψηφιακής υπογραφής.

Κατά τον έλεγχο λειτουργίας της ιστοσελίδας της ΑΠΕΔ, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί για τη χρήση της ιστοσελίδας. Οι δυσκολίες που συναντά κάποιος στην προσπάθεια να ακολουθήσει τις οδηγίες ώστε να αποκτήσει Ψηφιακή Υπογραφή, είναι αποτρεπτικές με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΚΕ.ΨΗ.

  • Επισήμανση στους αρμόδιους των αδυναμιών της διαδικασίας έκδοσης ψηφιακής υπογραφής και καταγραφή των προοπτικών άρσης αυτών των περιορισμών ώστε η έκδοση ψηφιακής υπογραφής να είναι υπηρεσία διαθέσιμη για όλους
  • Εξέταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του Μητρώου Πολιτών και της διαδικασίας έκδοσης Κάρτας Πολίτη

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu