DEF III: Συζήτηση για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

DEF III: Συζήτηση για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Το ΔΙΚΤΥΟ συμμετείχε για μία ακόμα χρονιά στο διεθνώς αναγνωρισμένο, Delphi Economic Forum, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 1-4 Μαρτίου 2018, διοργανώνοντας δύο τραπέζια διαλόγου. Το ένα από αυτά (Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 10.30 πμ) αφορούσε την συζήτηση με θέμα: «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση», με τη συμμετοχή των: Αννας Διαμαντοπούλου, Προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ, Jeff Bullwinkel, Διευθυντή Εξωτερικών και Νομικών Υποθέσεων, Microsoft Europe, Μιχάλη Μπλέτσα, Διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Jacques Bughin, Διευθυντή του McKinsey Global Institute. Γιάννη Μαστρογεωργίου, Διευθυντή του ΔΙΚΤΥΟΥ ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Παλαιολόγος

Οι ομιλητές της ενότητας αναφέρθηκαν στις τομές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, όσον αφορά τη μετάβαση σε μία απολύτως ψηφιοποιημένη εποχή.

H Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για την μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέφερε ότι οι μεγάλες αλλαγές στις νέες τεχνολογίες, η αυτοματοποίηση και η ρομποτική, μετασχηματίζουν δύο μεγάλα κρατικά μονοπώλια, το χρήμα και την εξουσία. Τα μεγάλα δεδομένα (big data) συγκεντρώνονται στα χέρια ελάχιστων μεγάλων εταιρειών και θα μπορούσαν να συγκριθούν με τη σημασία της γης στην εποχή της αγροτικής περιόδου και των εργοστασίων στην εποχή της βιομηχανικής περιόδου. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τις νέες μορφές κοινωνικής οργάνωσης και για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων εντός των κοινωνιών αλλά και μεταξύ των χωρών. Μετά από την εθνική καταστροφή που προκάλεσε η κρίση, ο επόμενος ιστορικός θρίαμβος, όπως είπε, θα ήταν η χώρα να πρωταγωνιστήσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση, κάτι που αποτελεί το μόνο τρόπο για τον επαναπατρισμό όσων εγκατέλειψαν τη χώρα.

Ο Jeff Bullwinkel, Διευθυντής Εξωτερικών και Νομικών Υποθέσεων της Microsoft Europe, εστίασε στην εμπιστοσύνη που πρέπει να διαθέτουν οι πολίτες στο ψηφιακό νέφος (cloud), στην αναγκαιότητα της ασφάλειας και αξιοπιστίας του λογισμικού και στη διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Εκτίμησε ότι σε διάστημα 20 ετών οι υπηρεσίες cloud θα έχουν τόσο μεγάλη χρησιμότητα όσο η ηλεκτρική ενέργεια. Σημείωσε ακόμη ότι για να αντιμετωπιστούν οι νέες τεχνολογικές προκλήσεις, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες ειδικότητες και γνωσιακά πεδία. Η Microsoft, όπως είπε, έχει εκπαιδεύσει 150.000 μικρά παιδιά τα τελευταία χρόνια στις νέες τεχνολογίες και στην Ελλάδα διαθέτει τριών ειδών εκπαιδευτικά σεμινάρια αυτής της μορφής. Έμφαση, βέβαια, θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και των μεγαλύτερων ηλικιών.

Ο Jacques Bughin, Senior Partner της McKinsey ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων τεχνολογιών στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια λόγω της ψηφιοποίησης θα καταγράφονται, ετησίως, ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της τάξης των 2,5%. Σημείωσε ότι θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, προβλέποντας ότι ο μέσος όρος της αύξησης της παραγωγικότητας θα είναι τριπλάσιος, σε σχέση με τις ενδεχόμενες απώλειες. Είναι αναγκαίες οι επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την Ευρώπη, όπου το 20% των εργαζομένων καταλαμβάνουν θέσεις που δεν απαιτούν γνωσιακές δεξιότητες, να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Το ζητούμενο, όπως είπε, δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Κίνα και ο ανταγωνισμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής υπολογιστών στο MIT, αναφέρθηκε στην αδυναμία προσδιορισμού και εξήγησης του τρόπου λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δεν είναι σε θέση παρά μόνο, μέσω αλγορίθμων, να δημιουργεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες. «Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, ένα δίκτυο νευρώνων δεν μπορεί να εξηγήσει την απόφασή του», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη με την έλευση της παγκοσμιοποίησης. Εκτίμησε η νέα βιομηχανική θα αφορά περισσότερο τα μεσαία στρώματα.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, διευθυντής του Δικτύου ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπονήσει στρατηγική για τη μετάβαση στην εποχή όπου κυρίαρχες είναι οι νέες τεχνολογίες. Η ειδοποιός διαφορά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι ότι εάν ένα κράτος χάσει το νήμα, είναι δύσκολο, στη συνέχεια, να το επανακτήσει. Όπως τόνισε, βάσει πρόσφατης μελέτης της PwC, στην Ελλάδα έως το 2035, το ποσοστό των απασχολήσεων που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν ανέρχεται σε 35%.

Ο John Baras, καθηγητής και Lockheed Martin Chair, Systems Engineering, του πανεπιστημίου της Maryland ΗΠΑ σημείωσε ότι το πιο δύσκολο εγχείρημα είναι να γίνει αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στόχος της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανέφερε, είναι όχι μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής με τη δημιουργία περισσότερο ελεύθερου χρόνου.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu