Παρουσίαση Προγραμματισμού 2018 & βιβλίου για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Παρουσίαση Προγραμματισμού 2018 & βιβλίου για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τον προγραμματισμό του 2018 και το βιβλίο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

Τον προγραμματισμό δράσεων για το 2018 και το αντίστοιχο βιβλίο-μελέτη, , επικεντρωμένα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας 5/2 το ΔΙΚΤΥΟ στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Public, στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου «η νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης δεν είναι απλά η ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο, είναι πλέον οι νέες βιομηχανίες του μέλλοντος η ρομποτική , οι προηγμένες βιοεπιστήμες, η κωδικοποίηση του χρήματος, οι ασφάλειες στον κυβερνοχώρο , τα μεγάλα σύνολα δεδομένων (big data) καθώς και τα γεωπολιτικά, πολιτισμικά και γενεαλογικά πλαίσια μέσα από τα οποία αναδεικνύονται. Τα παραπάνω ενδεικτικά αλλάζουν την οικονομία, την αγορά εργασίας, την υγεία, την παραγωγή στον αγροτικό τομέα, τον τρόπο συναλλαγών, την ασφάλεια των χωρών, αλλά και της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, την δημοκρατία, την επικοινωνία της πολιτικής με τους πολίτες.»

Η κυρία Διαμαντοπούλου πρόσθεσε με νόημα για την κατάσταση στην Ελλάδα πως «η χώρα μας λοιπόν που γηράσκει δημογραφικά αφενός γιατί δεν γεννιούνται παιδιά, αφετέρου γιατί οι νέοι δραπετεύουν πρέπει να βρει τον τρόπο να αλλάξει πορεία και να στοχεύσει ψηλά.

 • Ο φόβος προκαλεί κραυγή
 • Η άγνοια φέρει την σιωπή
 • Το κουράγιο για αλλαγή φέρνει την απόφαση.»

Σημειώνοντας ακόμα πως «Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν πρέπει να είναι στον 3ο ή 4ο κύκλο προόδου. Οι δουλειές στην Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι βοηθητικές άλλων χωρών.»

«Υποχρέωση κάθε μορφής εξουσίας είναι να διαμορφώσει πολιτικές που θα δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες τις ευκαιρίες που θα προκύψουν χάριν στις βιομηχανίες του μέλλοντος και κυρίως να δημιουργήσουν ευκαιρίες να γυρίσουν πίσω 500.000 Έλληνες.» επισήμανε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, ενώ αναφερόμενη στα πολιτικά κόμματα του αύριο πρόσθεσε πως «θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις πολιτικές τους διαφορές όχι στο πεδίο του 20ου αιώνα αλλά σ΄αυτό του 21ου αιώνα όπου η κυρίαρχη διαφορά θα είναι ανάμεσα στα ανοιχτά και τα κλειστά οικονομικά μοντέλα.»

Η κυρία Διαμαντοπούλου ξεκινώντας την ομιλία της δεν παρέλειψε να σχολιάσει το μείζον ζήτημα της επικαιρότητας λέγοντας πως «Το εθνικό μας έλλειμμα και ζητούμενο είναι πως θα ενοποιήσουμε το εθνικό φρόνημα με την εθνική ενόραση για μια Ελλάδα που μπορεί να μπει στην πρωτοπορία της νέας συγκλονιστικής εποχής που ξεκίνησε. Όχι η ένωση δύο Ελλάδων σε μία αλλά «το μεγάλο ένα» που μπορεί να ενωθεί στη βάση της ιστορίας και του παρελθόντος του ταυτόχρονα με την προοπτική του μέλλοντος του.»

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΔΙΚΤΥΟΥ και συγγραφέας της μελέτης για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση Γιάννης Μαστρογεωργίου, σημείωσε στην τοποθέτησή του «Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα αλλάξει άρδην τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και αντιμετωπίζουμε βασικές έννοιες όπως καριέρα, συνεργασία, κλπ.Κανένας χώρος δεν θα μείνει απροσπέλαστος. Μαζί με τα ζητήματα τεχνολογικής αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα πρέπει να προσαρμόσουμε αναλόγως το νομικό μας σύστημα. Η Εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση είναι τα όπλα της νέας γενιάς. Κατάρτιση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων θα είναι όλοένα και πιο αναγκαία»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα με παρεμβάσεις τους, ο καθηγητής του Οικονομικού Παν. Αθηνών Γεώργιος Δουκίδης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της e-fresh.gr Ζίνα Μαυροειδή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο προγραμματισμός των δράσεων του 2018 περιλαμβάνει:

 1. Την σύσταση «Επιτροπής Σοφών» με προσωπικότητες από τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορικής που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό
 2. Την έκδοση σχετικού βιβλίου για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (κυκλοφορεί ήδη από το ΔΙΚΤΥΟ)
 3. Την έναρξη του θεσμού «Young Digital Leaders», με την ανάδειξη των 10 κορυφαίων νέων κάτω των 40 ετών που διαπρέπουν στην Ελλάδα της ψηφιακής εποχής
 4. Την συμμετοχή του ΔΙΚΤΥΟΥ στο DELPHI ECONOMIC FORUM 2018, με την διοργάνωση 2 τραπεζιών συζήτησης, για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και για την τεχνολογική αφύπνιση του αγροτικού τομέα.
 5. Την εκπόνηση και έκδοση νέας μελέτης του ΔΙΚΤΥΟΥ για τις βασικές έννοιες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Τεχνητή Νοημοσύνη, Blockchain, Internet of things, 3D Print)
 6. Την δημιουργία Ψηφιακού Παρατηρητηρίου του Δημοσίου Τομέα, όπου θα διαπιστώνεται η ψηφιακή πρόοδος ή καθυστέρηση στις δράσεις ψηφιοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου
 7. Την συμμετοχή του ΔΙΚΤΥΟΥ σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης για την gig economy και τις νέες μορφές απασχόλησης
 8. Την συνδιοργάνωση με το ευρωπαϊκό ίδρυμα FEPS για 4η συνεχή χρονιά του διεθνούς συνεδρίου Greece Forward με θέμα την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
 9. Την προβολή Facebook live συζητήσεων με τα μέλη της επιτροπής σοφών να συζητούν και να εξηγούν τις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής

 

Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων του ΔΙΚΤΥΟΥ είναι η συμβολή στην δημιουργία και συνεχή επικαιροποίηση ενός εθνικού προγράμματος (όπως γίνεται ήδη σε 17 χώρες) που θα προετοιμάσει την Ελλάδα για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu