Την Τουρκία επισκέφτηκε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, συμμετέχοντας μαζί με ομάδα διακεκριμένων ακαδημαϊκών, πολιτικών, διπλωματών, εκπροσώπων Think Tanks και δημοσιογράφων διεθνών σχέσεων από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, σε ειδική ενημερωτική επίσκεψη από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου, την οποία διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Robert Bosh, το Center for Liberal Studies και το ΔΙΚΤΥΟ.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων, με σκοπό τη μελέτη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με δεδομένη την «παύση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, περιελάμβανε σημαίνουσες προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου της Τουρκίας καθώς και εκπροσώπους Think Tanks και ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεχμετ Σισμέκ, τον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τους πρώην Πρωθυπουργούς Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπακάν και στελέχη της αντιπολίτευσης. Επίσης η ομάδα συναντήθηκε με καθηγητές 10 πανεπιστημίων από όλη την Τουρκία, με σημαντικά Think Tanks όπως το Istanbul Policy Center και εκπροσώπους ΜΜΕ όπως της εφημερίδας Hurriyet κ.α.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία συνεδρίαζε την ημέρα της επίσκεψης.
Η Τουρκία διέρχεται μία εξαιρετικά δύσκολή περίοδο και λόγω των εξωτερικών συγκρούσεων που συμβαίνουν κατά μήκος των συνόρων της συνολικά αλλά και λόγω των εσωτερικών προβλημάτων, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και την συνεχιζόμενη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» (απολύσεις και φυλακίσεις χωρίς παρέμβαση της δικαιοσύνης).
Το σχέδιο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει υποχωρήσει εξαιρετικά και από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει μια αντιφατική ρητορική, η οποία αφενός επιμένει για την «Τουρκία της Ευρώπης» και από την άλλη επιτίθεται μετωπικά στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Βασικός στόχος του προγράμματος άλλωστε, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη, αφορά το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και την επισήμανση λαθών και προβλημάτων από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.