O F. Heisbourg στο Capital.gr για το Ισλάμ και την διεθνή ασφάλεια

O F. Heisbourg στο Capital.gr για το Ισλάμ και την διεθνή ασφάλεια

Στο περιθώριο της παρουσίας του στην Αθήνα, ως προσκεκλημένος του ΔΙΚΤΥΟΥ στο Working Breakfast για θέματα Ασφάλειας, ο Francois Heisbourg παραχώρησε συνέντευξη στον Μανόλη Καψή η οποία δημοσιεύθηκε στο capital.gr  

Γράφει ο Μανόλης Καψής:

Είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. Ο καθηγητής Francois Heisbourg έχει διατελέσει σύμβουλος πολλών Γάλλων προέδρων (και του Fr. Hollande) σε θέματα ασφάλειας και σήμερα διευθύνει το Geneva Centre for Security Policy, ενώ είναι επικεφαλής του συμβουλίου του International Institute for Strategic Studies.

Τον συναντήσαμε ένα πρωί, στο περιθώριο ενός “πρωινού εργασίας” του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου και μιλήσαμε για την Jihad, τον πόλεμο στην Συρία, τις γερμανικές εκλογές και φυσικά για το προσφυγικό.

Ο κ. Heisbourg μόνο καλά λόγια έχει για τον χειρισμό του προσφυγικού απο πλευράς Merkel, έστω κι αν αυτό της κόστισε, όπως είδαμε, εκλογικά. Και δηλώνει ικανοποιημένος απο την πολίτικη της ΕΕ να δώσει τέλος στις ροές των προσφύγων απο τα παραλία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Έστω κι αν αυτό σημαίνει οτι οι πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, θα παραμείνουν εκεί επ αόριστον…

Ο κ. Heisbourg δηλώνει φυσικά ικανοποιημένος απο τις πρόσφατες νίκες της συμμαχίας στην Συρία αλλά προειδοποιεί: “Αυτό δεν σημαίνει οτι μειώθηκε ο κίνδυνος για επιθέσεις φανατικών στην Ευρώπη. Μια νέα οργάνωση, διάδοχος του ισλαμικού κράτους, θα αναλάβει τα ηνία”.

Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε “το μεγάλο όπλο των τζιχαντιστών είναι οτι μπορούν να σπείρουν τον τρόμο με ελάχιστα μέσα. Ένα μαχαίρι, ένα αυτοκίνητο, ένα καμιόνι. Δεν έχουν ανάγκη τα logistics του ISIS και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν την προσπάθεια για να αποτρέψουν τις επιθέσεις. Αλλά να εξαλείψουν το πρόβλημα είναι μια ουτοπία. Και φυσικά καμία χώρα δεν έχει ασυλία”.

Οι τζιχαντιστές, μας λέει ο κ. Heisbourg, είναι ιδεολόγοι. Βλέπουν τον κόσμο σαν μια μάχη μεταξύ πιστών και άπιστων. “Καμία χώρα δεν έχει ασυλία. Ούτε φυσικά η Ελλάδα”.

Ο καθηγητής Heisbourg θεωρεί παράλογη την διασύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό, αλλά φυσικά δεν αρνείται οτι τα κύματα των προσφύγων τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν τεράστια πολιτικά προβλήματα στην Ευρώπη. Το είδαμε πρόσφατα στην Γερμανία με την άνοδο του ξενοφοβικού Afd. “Ναι”, σχολιάζει ο κ. Heisbourg “αλλά ψυχραιμία, δεν ζούμε κανέναν εμφύλιο”.

“Προσωπικά, είμαι έκπληκτος που δεν συνέβη κάτι πιο δραματικό στην Γερμανία. Ναι το Afd έφθασε στο 13%. Όχι όμως στο 30%. Αν σκεφτεί κανείς οτι μέσα σε λίγους μήνες έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Γερμανία 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, το σοκ απορροφήθηκε μάλλον χωρίς εντάσεις”, υποστηρίζει.

Πιο πολύ ο κ. Heisbourg δηλώνει ότι ανησυχεί απο την απώλεια εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζουν πλέον τα δυο μεγάλα κόμματα, το CDU και το SPD, παρά απο την άνοδο της Ακροδεξιάς. Με οτι αυτό συνεπάγεται για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο τρόπος που χειρίστηκε το προσφυγικό η Γερμανία και η Merkel σύμφωνα με τον καθηγητή και συντάκτης της “Λευκής Βίβλου για την τρομοκρατία” στη Γαλλία, είναι άξιος θαυμασμού. “Αλλά και η ΕΕ, παρά τον απρόβλεπτο Ερντογάν, κατάφερε να δώσει τέλος στην έξοδο των προσφύγων προς την Βόρεια Ευρώπη. Δεν είμαι σίγουρος οτι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας του”, σημειώνει, “αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.”

Και οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά; “Παραμένουν εκεί μέχρι νεοτέρας. Δηλαδή επ’ αόριστον Ας μην κρυβόμαστε..”

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη σε βίντεο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/NtGLw44F3Yk 

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu