Ποτσδαμ 2017: «Το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τις παγκόσμιες προκλήσεις»

Ποτσδαμ 2017: «Το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τις παγκόσμιες προκλήσεις»

Το Δίκτυο συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ετήσιο Συνέδριο «M100 Sanssouci Colloquium» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ποτσδαμ της Γερμανίας, με στόχο να ενδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, την πολυφωνία και ελευθερία του λόγου μέσα από τον διάλογο μεταξύ εκπροσώπων ΜΜΕ και πολιτειακών παραγόντων. Η φετινή συνεδρίαση είχε τίτλο «Δημοκρατία ή Απολυταρχία; Η αναγέννηση στων σκοτεινών δυνάμεων» και το ΔΙΚΤΥΟ εκπροσώπησε ο διευθυντής Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές από χώρες της ΕΕ, έγινε στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του προέδρου Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ.

Στις παρεμβάσεις έγιναν εκτενείς αναφορές στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. Ο διάλογος έφερε στο φως απόψεις με μεγάλο εύρος μεταξύ τους. Από την πιθανή αναστολή του Brexit έως την ιδέα μίας ευέλικτης ένωσης και των σχέσεων με τη Ρωσία

Είναι εμφανής η παράλληλη βούληση προς την ενίσχυση των 27 κρατών-μελών αλλά και ο προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Μαστρογεωργίου, σύμφωνα και με όσα έχει υπογραμμίσει εδώ και καιρό το Δίκτυο σε δημοσιεύσεις του, επανέλαβε ότι πέρα από τα σχέδια της Ένωσης και του Προέδρου Γιούνκερ, υπάρχουν 3 παγκόσμιες και ισχυρές δυνάμεις αλλαγής, που η Ένωση πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της:

  1. Η δημογραφική εξέλιξη και η τάση μετανάστευσης.
  2. Η επανάσταση της τεχνολογίας, ο αυτοματισμός και ο τρόπος επηρεασμού της απασχόλησης.
  3. Η Επιφυλακτικότητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού απέναντι στις νέες τάσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την ισχυροποίηση ξενοφοβικών και εσωστρεφών κομμάτων.

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu