Francois Heisbourg

Francois Heisbourg

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει στα θέματα ασφάλειας»

Ένα ακόμη working breakfast διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ, με καλεσμένο αυτή τη φορά τον Francois Heisbourg, διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου(IISS) και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης(GCSP).

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, όμως μεγάλο κομμάτι κάλυψε –όπως ήταν φυσικό- το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και ο απόηχος τους στην Γερμανία και την ΕΕ, αλλά και τις Ευρωατλαντικές σχέσεις.

Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, αυτό που πρέπει να μας εκπλήσσει δεν είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία ήταν αναμενόμενη μετά τη φθορά που προκάλεσε η μεταναστευτική κρίση, αλλά το γεγονός πως το SPD σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό του, μεταπολεμικά, αλλά και η σημαντική πτώση του CDU.

Η άνοδος του AfD, κατά κοινή ομολογία οφείλεται κυρίως σε μία κίνηση θυμού εκ μέρους των ψηφοφόρων παρά ως πίστη των ψηφοφόρων στις ιδέες του κόμματος.
Οι προβλέψεις των συμμετεχόντων στην συζήτηση, συνέκλιναν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τύπου “Jamaica” έως το τέλος του χρόνου, με αποδυναμωμένη όμως την κυρία Μέρκελ, προσωπικά. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ποιοι θα αποτελέσουν το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και ποια υπουργεία θα λάβει κάθε κόμμα του συνασπισμού.

Με αφορμή τις μετεκλογικές ισορροπίες στη Γερμανία και τον αντίκτυπο τους στην ευρωατλαντική σχέση, υπήρξαν απόψεις που υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος Τράμπ επιδιώκει, διαχρονικά, μια επιστροφή στο προπολεμικό status quo, όπου κάθε θεσμός σταθερότητας και τάξης του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως ο ΟΗΕ, αντικαθίσταται από ένα σύστημα ανταγωνισμού και διμερών διακρατικών συμφωνιών (bilateral agreements).

Σχετικά με το ISIS και τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας που αποτέλεσαν το βασικό θέμα του working breakfast, υπογραμμίστηκε πως το ISIS, ουδεμία σχέση έχει με τις πολιτικής κι εθνικιστικής υφής τρομοκρατικές οργανώσεις των περασμένων δεκαετιών, αλλά διαθέτει μία αμιγώς ιδεολογική ατζέντα, που εδράζεται στην αντίληψη του κόσμου ως μια μάχη πιστών εναντίον απίστων, χωρίς διακρίσεις ως προς τους προσδιοριζόμενους στόχους. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε και η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει.
Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσει η ΕΕ στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, καθώς υπάρχουν κενά στο συντονισμό των υπηρεσιών πληροφόρησης, αλλά και στην αναζήτηση και διακοπή των χρηματοδοτικών ροών προς τα δίκτυα τρομοκρατίας.

Τέλος, υπογραμμίστηκε από όλους ότι φθάνοντας στο τέλος μία ξεχωριστής χρονιάς για την ΕΕ, με κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, ολοκληρώνεται ένας σημαντικός εκλογικός κύκλος, τα αποτελέσματα του οποίου η ΕΕ θα τα βιώσει και θα τα αποκρυσταλλώσει μέσα στο 2018 και εν όψει και των σημαντικών εξελίξεων στη δομή της ΕΕ και των Ευρωεκλογών το 2019.

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu