Η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ

Η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ

Το ΔΙΚΤΥΟ δημοσιεύει την απαντητική επιστολή του Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί αναφορικά με το αίτημα της Προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ, Αννας Διαμαντοπούλου, να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Επιτροπή το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη. 
 

Στην επιστολή του ο κ. Μοσκοβισί αποδεχόμενος ουσιαστικά την ύπαρξη του εν λόγω σχεδίου, επικαλείται τις δεσμεύσεις του Κανονισμού 1049/2001 που εμποδίζουν τη δημοσίευση του σχεδίου.

 

Ο Επίτροπος υπογραμμίζει, επίσης, ότι τυχόν δημοσίευση του σχεδίου θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική κατάσταση και των υπολοίπων χωρών μελών της ΟΝΕ, αλλά και της νομισματικής ένωσης συνολικά. 

Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές κατά την εκτίμηση μας, ότι τυχόν έξοδος μίας χώρας από το Ευρώ, θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στη χώρα που θα εξέλθει, αλλά και στο σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν όσοι εντός και εκτός συνόρων, παίζουν με τη φωτιά του Grexit. 

 

Ο κ. Μοσκοβισί, τονίζει ότι, η δημοσίευση του εγγράφου, που αφορά μία υπόθεση, θα έδινε αφορμή σε μία σπέκουλα αναφορικά με ζητήματα που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρει επ’ αυτού ότι : “το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα με τη μή δημοσίευση του εγγράφου που ζητάτε”.

Η Πρόεδρος του Δικτύου σχολιάζοντας την επιστολή του Επιτρόπου:


“Εδώ έγκειται και η βασική μας διαφωνία με την ουσία της επιστολής του κ. Μοσκοβισί και της άρνησης της Επιτροπής στη δημοσίευση του εγγράφου. Για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους. Όταν η γνώση λείπει τότε καλλιεργείται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαικισμός και μένουμε να παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα το πριόνισμα του Ευρώ και την άνοδο της υποστήριξης στη Δραχμή. “Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα…”, όπως λέει ο ποιητής”.  

 

Τέλος, ο Επίτροπος, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, εξάρει τον γόνιμο και φιλοευρωπαικό ρόλο που διαδραματίζει το ΔΙΚΤΥΟ, υπογραμμίζοντας την αμέριστη στήριξη του Προέδρου Γιούνκερ και του συνόλου των Επιτρόπων στο έργο του ΔΙΚΤΥΟΥ. 

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu