“Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις” – Ημερίδα στο Βερολίνο

“Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις” – Ημερίδα στο Βερολίνο

«Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης και οι πολιτικοί περιορισμοί: Πως να μετατραπούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πολιτική επιτυχία» ήταν το θέμα του πάνελ στο οποίο συμμετείχε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ακόμα ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Zhu Min, ο οικονομολόγος, υπεύθυνος στρατηγικής της Γαλλικής κυβέρνησης, καθηγητής Jean Pisani-Ferry, o πρώην υπουργός οικονομικών της Τουρκίας και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Brookings Kemal Dervis και το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, καθηγήτρια Isabel Schnabel. με συντονιστή τον Γερμανό καθηγητή Henrik Endleiner

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ ήταν τα εξής:

• Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν βαθιά γνώση των προβλημάτων και των λύσεων τους και συναινέσεις. Ο λαϊκισμός όπου ενσκήπτει και επιβάλλεται καταστρέφει δομές και την προοπτική της χώρας μακροχρόνια. Σε χώρες που ο λαϊκισμός εξελίσσεται σε κυρίαρχο φαινόμενο, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαρθρωτικών αλλαγών.

• Οι χώρες οι οποίες επιλέγουν και προγραμματίζουν μόνες τους τις διαρθρωτικές αλλαγές όπως η Γερμανία με την  «Ατζέντα 2010», έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης τους με γρήγορα αποτελέσματα, σε σύγκριση με τις χώρες στις οποίες οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες, συνήθως συνδυασμένες με αυστηρή λιτότητα. Η Ελλάδα κλασικό παράδειγμα αλλά και η Γαλλία σήμερα.

• Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή. (σε αυτό το σημείο συμφώνησαν όλα τα μέλη του πάνελ εκτός του αντιπροέδρου του ΔΝΤ).

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu