Η προσφυγική κρίση στο Bellevue Forum 2016

Η προσφυγική κρίση στο Bellevue Forum 2016

Η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου ήταν προσκεκλημένη του Γερμανού Προέδρου Joachim Gauck στο φετινό Bellevue Forum, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/2/2016 στο Βερολίνο, με θέμα την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Στόχος του Bellevue Forum, που διοργανώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι η ανάδειξη επίκαιρων κοινωνικών θεμάτων, μέσω ανταλλαγής διαφορετικών απόψεων. 
Στο φόρουμ που συμμετέχουν κάθε χρόνο διακεκριμένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι από Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία και Σουηδία, το βασικό θέμα ήταν η πρόσληψη του προσφυγικού ζητήματος μέσα από τις διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές και ιστορικές πτυχές των επιμέρους χωρών της ΕΕ που εμπλέκονται άμεσα στο πρόβλημα. 
Στο πάνελ συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Emma Bonino (πρώην Επίτροπος), Sylvie Kaufmann (εφημερίδα Le Monde), Almut Möller (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Σχέσεων ECFR) κ.α. 
Στην παρέμβαση της η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως η πιο βαριά χτυπημένη από τη δημοσιονομική κρίση χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να σηκώσει παράλληλα και το βάρος της πιο μεγάλης προσφυγικής κρίσης μόνη της. Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι συλλογική, ευρωπαϊκή και οι μεμονωμένες ακραίες επιλογές ορισμένων Κρατών που προσπαθούν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο, δεν προσφέρουν κάτι. Το κλείσιμο των συνόρων συνιστά μία αλυσιτελή πρακτική, καθώς οι ροές δεν θα σταματήσουν, αλλά θα αλλάξουν δρομολόγιο. 
Η Πρόεδρος του Δικτύου ανέφερε, επίσης, ότι για την Ευρώπη η κρίση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία εμπλουτισμού του εργατικού δυναμικού της γηράσκουσας Ηπείρου, αλλά προϋπόθεση είναι η δημιουργία νέων ισχυρών ευρωπαϊκών μηχανισμών (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), η αλλαγή των υφιστάμενων προβληματικών (Δουβλίνο ΙΙ) και η απαρέγκλιτη τήρηση του action plan μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας.

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu