Το “Σχέδιο Ν” για το Ασφαλιστικό

Το “Σχέδιο Ν” για το Ασφαλιστικό

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -1

Η Προέδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Αννα Διαμαντοπούλου, απέστειλε επιστολή στους Προέδρους των Κομμάτων της Βουλής με αφορμή τη μελέτη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που συντόνισε και παρουσίασε ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος στο ΔΙΚΤΥΟ που την ονομάζουμε “Σχέδιο Ν”, γιατί η ματιά μας προσανατολίστηκε στους νέους, στο μέλλον και τους εργαζόμενους.

Δείτε τη επιστολή και ολόκληρο το “Σχέδιο Ν” για το Ασφαλιστικό:

Αθήνα 10/2/2016

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα βρίσκεται για έκτο χρόνο στη μέγγενη της δημοσιονομικής κρίσης και της μηδενικής ανάπτυξης, ενώ η προσφυγική κρίση αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση με αβέβαιη εξέλιξη.

Στη συγκυρία αυτή η χώρα έχει μπροστά της την πρόσκληση της ριζικής αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού της συστήματος που θα πρέπει όμως να έχει ως γνώμονα τη δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους και την προοπτική για τους νέους, για να είναι επιτυχής.

Τα λάθη, οι καθυστερήσεις και η συνεχής αναβολή για το μέλλον, αλλά και οι χαμένες ευκαιρίες  που στιγμάτισαν την ιστορία του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει νόημα να χρησιμοποιηθούν ως εμπειρία για μη επανάληψη και ως δίδαγμα για συναίνεση και όχι σύγκρουση γύρω από ένα θέμα που αφορά στον πυρήνα της ανάπτυξης και της ευημερίας του έθνους.
Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει επιδείνωση όλων των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν το ασφαλιστικό: όξυνση του δημογραφικού, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας κυρίως των νέων.

Σήμερα η Ελλάδα ξοδεύει το 16,2% του ΑΕΠ στις συντάξεις και το 2,8% στη Παιδεία. Σε 6 χρόνια , από το 2022, θα υπάρξει έκρηξη λόγω της συνταξιοδότησης πια, της γενιάς του baby boom που θα είναι ένα σημαντικό σοκ στο σύστημα.
Σε 14 χρόνια ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας θα είναι άνω των 60 ετών. Είναι εγκληματικό να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, ως η υπόθεση να αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους μόνο, αγνοώντας την ανάγκη επενδύσεων στην παιδεία και την ανάγκη κινήτρων για δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Μέσα από την διεθνή εμπειρία των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων διαφορετικών χωρών σε διαφορετικές εποχές οδηγούμεθα στην επιλογή μιας ριζικής αλλαγής της αρχιτεκτονικής του συστήματος.
Τώρα μπορούμε και πρέπει  να αλλάξουμε τη λογική του συστήματος με νέα οργάνωση των βασικών πυλώνων που θα αφορούν μια νέα συμφωνία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δηλαδή :

 • το ρόλο του κράτους που είναι η βασική σύνταξη και η αναπλήρωση συντάξεων μέσω των κυρίων και επικουρικών παροχών, και
 • τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης τα οποία έχουν ως κύριο σκοπό την κλαδική διαφοροποίηση των εργαζομένων ως προς τις συνταξιοδοτικές παροχές και με προαιρετική οργάνωση.

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την παρούσα επιστολή, σας επισυνάπτει τη μελέτη που εκπόνησε ο Καθηγητής και συνεργάτης του ΔΙΚΤΥΟΥ, Μιλτιάδης Νεκτάριος, για μία ριζική, ουσιαστική και σε βάθος χρόνου, μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που την ονομάζουμε «Σχέδιο Ν» γιατί έχει το βλέμμα στη Νέα Γενιά, στο μέλλον και στους εργαζόμενους. Το «Σχέδιο Ν», λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τα θετικά στοιχεία της σουηδικής και ιταλικής μεταρρύθμισης και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση που επεξεργάστηκε η ομάδα εμπειρογνωμόνων την οποία συνέστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015.
Τη στιγμή αυτή ενός αδιεξόδου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, εκτίμησή μας είναι ότι το «Σχέδιο Ν» μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου και συναίνεσης.

Έχει μεγάλη σημασία αν αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικοί φορείς και ΜΜΕ, κατανοούσαν ότι μία πραγματική μεταρρύθμιση με ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ του ασφαλιστικού συστήματος θα αποτελούσε καταλυτικό στοιχείο για την αξιοπιστία της χώρας, την αναπτυξιακή της πορεία και κυρίως τη δικαιοσύνη.
Ακόμα και η συζήτηση με τους δανειστές θα μπορούσε να τεθεί σε άλλη βάση σε περίπτωση συναίνεσης που θα σηματοδοτούσε οριστική λύση και μακροπρόθεσμη πολιτική.
Το ΔΙΚΤΥΟ στην περίπτωση που υπάρξει θετική ανταπόκριση από τα κόμματα, μπορεί να συνδράμει στη διοργάνωση του διαλόγου αλλά και στην περαιτέρω ποσοτικοποίηση των μεγεθών και στην εμβάθυνση της εθνικής αυτής πρότασης για το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Με εκτίμηση

Αννα Διαμαντοπούλου
Πρόεδρος του “ΔΙΚΤΥΟΥ”
για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 

ΤΟ “ΣΧΕΔΙΟ Ν”:

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -1

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu