ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Υπάρχει λύση;

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Υπάρχει λύση;

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: “ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Υπάρχει λύση;  με ομιλιτές τους

Αθανάσιο Τσαυτάρη, Καθηγητή Γενετικής Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αθανάσιος Βακάλης , Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα

Νίκος Κουτλιάµπας, Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

 

Καθώς και σύντομη παρουσίαση της μελέτης: “Νέες ευκαιρίες στη Γεωργία για την Ελλάδα”  από τον Κωνσταντίνος Καραντινινής, Καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών της Ουψάλα.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γιώργος Φλωρίδης, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός ενώ την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου

 

Συνοπτική παρουσίαση των ομιλιών από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας αγροτικών θεμάτων ypaithros.gr:

Άννα Διαμαντοπούλου: Ενιαία εθνική αγροτική πολιτική
Η πρώην επίτροπος και πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου στην παρεμβασή της τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «όταν σκεφτήκαμε τη διοργάνωση της εκδήλωσης για το αγροτικό ζήτημα, είχαμε ένα φόβο… Στην Αθήνα εκδήλωση για το αγροτικό ζήτημα; Ποιος θα πάει στην εκδήλωση στο αστικό κέντρο; Μήπως θυμόμαστε το αγροτικό ζήτημα μόνο με τα μπλόκα;». Ακόμη αναφέρθηκε σ’ όλη τη «διαδρομή» του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, που πέρασε από… τσιφλικάδες, πολέμους, κρίσεις, αγώνες, επιδοτήσεις και πολλά άλλα. Όμως ο αγροτικός τομέας, η πρωτογενή παραγωγή έχει τεράστια άλυτα ζητήματα σήμερα, ενώ αποτελεί το 3,8% του ΑΕΠ της χώρας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια του Δικτύου για μια ανάπτυξης και βιωσιμότητας».

Αθ. Τσαυτάρης: Υπάρχουν αφιλόξενες πολιτικές για τη γεωργία
«Ο αγροτικός τομέας περιλαμβάνει τεράστια ζητήματα για τη χώρα, όπως την αυτονομία της, την ταυτότητά της, τη βιομηχανία της και τον τουρισμό της» τόνισε ο πρώην υπουργός γεωργίας Αθ. Τσαυτάρης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό «περισσότερο από όλα πρέπει να δούμε το αγροτικό ζήτημα ολιστικά και σε συνέργειες με όλες αυτές τις κομβικές παραμέτρους της χώρας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητά της». Στη συνέχεια καυτηρίασε το γεγονός ότι «, δίνοντας το παράδειγμα με την πολύ εύκολη άδεια για ένα (ακόμη) πλυντήριο αυτοκινήτων στην Αθήνα, που σπαταλά εκατ. κυβικά νερού εβδομαδιαίως, ενώ δεν δίνεται άδεια σε έναν αγρότη για πότισμα! Λάθος στρατηγικές χρόνων, ενώ θα πρέπει να αλλάξει εντελώς η πολιτική διαχείρισης των υδάτων, καθώς στο μέλλον θα έχουμε λιγότερα νερά και άνισα κατανεμημένα. Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση για τη χώρα δε θα γίνει μέσω ίδρυσης μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα, τύπου… Λάρκο ή άλλων, καθώς τέτοια εγχειρήματα είναι χρονοβόρα και στρέφονται προς άλλες περιοχές. Αντιθέτως, η έξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει μέσα από την καινοτομία και τις αγροτικές συμπράξεις. Τέλος, αναφέρθηκε στις καινοτόμες συμπράξεις και στις συνεργασίες, ονομάζοντάς τις ως τη νέα στοχευμένη κοινωνική δικτύωση, αναφερόμενος και στη διαχείριση υδάτων, τονίζοντας ότι «δίναμε βαρύτητα στα υπόγεια νερά, τα οποία τελειώνουν, ενώ θα πρέπει πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα επιφανειακά (αποθήκευση νερών βροχής κλπ). Αναφέρθηκε στο παρωχημένο νομικό καθεστώς, τονίζοντας ότι «όταν ανέλαβα το υπουργείο, είχαν να δοθούν άδειες υδατοκαλλιέργειας 10 – 12 χρόνια! Δεν γίνονταν νέες μελέτες, είτε επειδή περνούσε κάποιο πλοίο της γραμμής από εκεί, είτε επειδή υπήρχε κάποιο… ναυάγιο, είτε επειδή η περιοχή δεσμεύονταν με κάτι άλλο». Επίσης εξήρε τα ξεχωριστά ελληνικά θαλάσσια προϊόντα λόγω του ότι το Αιγαίο είναι «κλειστή» θάλασσα, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό λαβράκι πωλείται στις ΗΠΑ σε υπερδιπλάσια τιμή από το ιταλικό π.χ. «Υπάρχει ποιότητα που τη σφραγίζει το περιβάλλον».

Θ.Βακάλης (ΘΕΣγάλα): Σκεφτήκαμε πολλές φορές να τα παρατήσουμε
Ο Θανάσης Βακάλης από την πλευρά του σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας νοσεί βαριά στη χώρα μας, ενώ οι επιδοτήσεις δεν έκαναν καλό. Για το ΘΕΣγάλα, είπε πως δεν θέλουν «να επαναληφθούν παλαιότερα μοντέλα συνεταιρισμών που κατάντησαν να γίνουν πολιτικά παραμάγαζα. Στην προσπάθειά μας δε βρήκαμε στρωμένο δρόμο, αντιθέτως πολλά εμπόδια, όλα από το κράτος, κυρίως στο θέμα των αδειοδοτήσεων. Σκεφτήκαμε πολλές φορές να τα παρατήσουμε». Ο κ. Βακάλης στη συνέχεια μίλησε για 3 παράγοντες που πρέπει να τηρηθούν από το κράτος: 1. Την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. 2. Το γεγονός ότι υπάρχει εσωτερική στάση πληρωμών. 3. Να υπάρξει σωστός κρατικός έλεγχος.

Γ. Φλωρίδης: Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός
Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την παραγωγή. Τόνισε ότι «στην Ελλάδα για τον αγροτικό τομέα συζητάμε διαρκώς τα ίδια, ποτέ μελετημένα, ποτέ σχεδιαστικά, λειτουργούμε μόνο εκτονωτικά. Πλέον πρέπει να σταματήσουν οι εκτονωτικές λύσεις και οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις και απαιτούνται δομικές αλλαγές με μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό». Επίσης, έθεσε θέμα αλλαγής (ευνοϊκότερης μεταχείρισης) στη φορολογική προσέγγιση όσων είναι σε συνεταιρισμό, καθώς φορολογούνται 100% λόγω τιμολογίων.

Νίκος Κουτλιάμπας (ΑΣΕΠΟΠ): Τι εκπροσωπεί ένα μπλόκο;
Ο κ. Κουτλιάμπας στην ομιλία του τόνισε ότι «ποτέ δεν υπήρξε εθνική στρατηγική στον αγροτικό τομέα, κάνοντας πολλά ρητορικά αλλά εξαιρετικά καίρια ερωτήματα: «Είμαστε αγροτική χώρα; Αν ναι, τι θα παράγουμε; Πότε θα συνεννοηθούμε για το τι είναι καλό να παράγουμε; Γιατί –επιτέλους– δε γίνεται ένα εύχρηστο, απλό και δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο; Τι εκπροσωπεί ένα μπλόκο; Όταν η ίδια η κυβέρνηση συναντάται με το «μπλόκο», καταργεί τους ήδη υφιστάμενους αγροτικούς θεσμούς». Παράλληλα αναφέρθηκε στο τεράστιο κόστος που κυμαίνεται από 850 έως 1.300 ευρώ ανά στρέμμα για την καλλιέργεια ροδακινιών, ενώ η πληρωμή γίνεται στο τέλος του έτους, αντιθέτως με ο,τι ισχύει σ’ όλη την Ευρώπη. «Ποτέ δεν εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλει την αποπληρωμή των παραγωγών εντός 45 ημερών». Τέλος, υπογράμμισε ότι τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που δεν ξέρουμε τι… κάνουν, τι παράγουν, μεμονωμένοι, «κρυμμένοι», δίχως τιμολόγια…

Κωνσταντίνος Καραντινίνης: Νέες ευκαιρίες στη Γεωργία
Ο καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών της Ουψάλα κ. Κωνσταντίνος Καραντινίνης παρουσίασε τη μελέτη «Νέες ευκαιρίες στη Γεωργία για την Ελλάδα», στηλιτεύοντας την απουσία εθνικής στρατηγικής, την προχειρότητα και τον… αρπακολισμό για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας. Επισήμανε ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι υπουργοί γεωργίας, κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, έμεναν κατά μέσο όρο 14 με 16 μήνες στο υπουργείο τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προχειρότητα και την απουσία σχεδίου και ολοκληρωμένων λύσεων. Τόνισε τη στρέβλωση με το καρτέλ των τριών πολυεθνικών εταιρειών που προμηθεύουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες αγρότες να πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές σχεδόν απ’ όλη την Ευρώπη για τέτοια προϊόντα! Ο κ. Καραντινίνης αναφέρθηκε επίσης και στην προχειρότητα στη διαχείριση του ελαιόλαδου, δίνοντας το παράδειγμα ότι η Ιταλία εισάγει το 48,26% του ελαιόλαδού της από τη χώρα μας, το οποίο μεταπουλά αλλού, ενώ η Ελλάδα… επανεισάγει 3,8% λαδιού από την Ιταλία! Παραδοξότητα και απουσία οργάνωσης. Τέλος, ο καθηγητής στα θετικά της ελληνικής γεωργίας επισήμανε τη χαμηλή χρηματοπιστωτική της επιβάρυνση, εν αντιθέσει με άλλες χώρες όπως η Δανία, όπου πάνω από το 50% των κεφαλαίων είναι από δανεισμό.

 

 

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη από το blod.gr

 

 

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση με τα βιογραφικά των ομιλητών:

{pdf=images/pdf/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-22.02.2016.pdf|100%|600|native}

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu