Μήνυμα της προέδρου του Δικτύου για τον Ζακ Ντελόρ

Μήνυμα της προέδρου του Δικτύου για τον Ζακ Ντελόρ

«Ο Ζακ Ντελόρ υπήρξε θρύλος για όσους πίστεψαν στο όραμα της Ευρώπης, των ανθρώπων, των πολιτών, των λαών…»

Μήνυμα της Προέδρου του «Δικτύου», Άννας Διαμαντοπούλου, με αφορμή τα ενενηκοστά “ 90” γενέθλιά του

Ο Ζακ Ντελόρ υπήρξε θρύλος για όσους πίστεψαν στο όραμα της Ευρώπης, των ανθρώπων, των πολιτών, των λαών.

Υπήρξε θρύλος και ταυτόχρονα ηγέτης γιατί δεν αρκέστηκε ποτέ σε ένα όραμα μακρινό με ωραίες λέξεις που ξεσήκωνε τις ψυχές και δεν μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί. Ο Ντελόρ ήξερε ότι σε περιόδους δημοκρατίας και ειρήνης το βασικό εργαλείο είναι οι θεσμοί και τα εργαλεία αναδιανομής. 

Γι΄ αυτό και κατάφερε να συνδυάσει το όραμα και την τεχνοκρατική εφαρμογή του.

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Ζαν Μονέ «όπου δεν υπάρχει μεγάλο όραμα, οι άνθρωποι καταστρέφονται» και αυτό ο Ζακ Ντελόρ το αντιλήφθηκε και έκανε πράξη το όραμα του μέσω της Ε.Ε.. Μίας κληρονομιάς που έχουμε όλοι την υποχρέωση να τιμήσουμε και να διαιωνίσουμε.   

Ο Ζακ Ντελόρ είναι ο πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής μου: Το Σεπτέμβρη του 1999 ανέλαβα Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων. Αρχές Οκτώβρη περνούσα την πόρτα μιας παλιάς πολυκατοικίας στο Παρίσι όπου έμενε ο Ντελόρ. Στην συνάντηση μαζί του, οι στέρεες κατευθύνσεις και ο βαθύς σεβασμός του σε μια συνομιλήτρια τόσο νέα και τόσο άπειρη σε σχέση με αυτόν, κατέστησαν εκείνη τη συνάντηση μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. 

 Από τότε, και με τη συμμετοχή μου στο “Notre Europe” από την πρώτη στιγμή που το ίδρυσε, έχω την τύχη και την χαρά να παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη της ευρωπαϊκής σκέψης ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά πνεύματα της εποχής μας, ενός σοφού γέροντα, ενός σταθερά οραματιστή εφήβου.

Χρόνια Πολλά Ζακ! Πράγματι έδωσες ευρωπαϊκή ψυχή! Το ρητό του Α. Λίνκολν «Και στο τέλος, δεν είναι τα χρόνια στη ζωή σου που μετρούν. Είναι η ζωή στα χρόνια αυτά» δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο παράδειγμα. Έχεις ενσταλάξει και εξακολουθείς να το κάνεις, και χρόνια και ζωή σε εμάς και στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.

Είμαστε ευγνώμονες! Σε ευχαριστούμε για όλα! Να είσαι δυνατός και υγιής!

 

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu