• Brexit & Grexit, τι κοινό έχουν αυτές οι δύο λέξεις;
Αν και υπάρχει ο κίνδυνος και των δύο, το Grexit, επί του παρόντος, έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί. Brexit θα μπορούσε να επέλθει με δύο κυρίως τρόπους. Ο πρώτος είναι να κερδίσει ο David Cameron τις εκλογές της 7ης Μαΐου και να κάνει μέχρι το τέλος του 2017 το δημοψήφισμα για το αν η Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ . Εκεί υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να ψηφίσουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Αλλά πιθανώς και οχι, γιατί πολύ πιθανό ο Cameron να κάνει τελικά εκστρατεία υπέρ της ΕΕ. Το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι ο Ed Miliband να κερδίσει τις εκλογές. Αν και δεν είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το αν θα πρέπει να είναι η Βρετανία στην ΕΕ, η κυβέρνησή του δεν θα αντέξει πολύ, διότι θα βασίζεται στην υποστήριξη του Εθνικό Κόμματος της Σκωτίας. Αν το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο θέλει την ανεξαρτησία της Σκωτίας, άρει την ενδεχόμενη στήριξη στον Miliband, σε ένα χρόνο ας πούμε από τώρα, θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Σε αυτό το σενάριο, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να επανέλθουν. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν θα ηγείται ο Cameron, αλλά ένας πολύ πιο ευρωσκεπτικιστικής ηγέτης…
• Ποια θα είναι η επίπτωση του αποτελέσματος των βρετανικών εκλογών στην Ευρώπη;
Η κύρια επίπτωση των βρετανικών εκλογών για την Ευρώπη θα είναι ότι αν ο Cameron επανεκλεγεί, το σενάριο του Brexit θα πλανάται ακόμη για πολύ καιρό. Ο Cameron θα απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη για περαιτέρω παραχωρήσεις και αν θέλει να προχωρήσει σε μια νέα Συνθήκη.
Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει μια νέα Συνθήκη πριν από το δημοψήφισμα του Cameron – εκτός αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, ένα γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάγκη να γίνουν ευρύτερες αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ. Εάν, δεν υπάρξει τροποποίηση της Συνθήκης, υποψιάζομαι ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν τις αλλαγές που επιθυμεί ο Cameron, όπως πχ. δυσκολότερη πρόσβαση των μεταναστών σε προνόμια. Αλλά δεν θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές.
• H ενδεχόμενη ήττα των εργατικών σημαίνει ήττα για τις κεντρώες -προοδευτικές δυνάμεις όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη; Ή είναι μία βρετανική συγκυρία;
Αυτή τη στιγμή φαίνεται τα δύο κόμματα να είναι στήθος με στήθος. Υπ αυτή την έννοια είναι πιθανό να κερδίσουν οι Εργατικοί. Αν χάσουν, θα είναι επειδή ο κόσμος αξιολογεί καλύτερα την οικονομική πολιτική των Συντηρητικών και θεωρεί καλύτερο ηγέτη τον Cameron από τον Miliband. Η πρόκληση για όλα τα Ευρωπαϊκά προοδευτικά κόμματα, είναι να αποδείξουν ότι γνωρίζουν εξίσου καλά και από οικονομία.
• Θα μπορούσαν Miliband και Τσίπρας να ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια;
Ο Miliband είναι κεντροαριστερός. Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο…αν κάνει την “κωλοτούμπα*”.
*Η λέξη που χρησιμοποιεί ο ίδιος στο αγγλικό κείμενο είναι «kolotoumba».