ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα την ανάλυση του νέου Ευρωβαρόμετρου (αριθ. 80) σε ότι αφορά την Ελλάδα. Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013.

Οι ερωτήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν μέσω της έρευνας αφορούν στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ, στις προβλέψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και στην αίσθηση τους για το κατά πόσο ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η έρευνα καταγράφει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την άποψη των ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας και με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης. Τέλος, οι πολίτες ερωτήθηκαν για τις ανησυχίες αλλά και τις προσδοκίες τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την αρνητική εικόνα που έχουν οι Έλληνες πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (σε ποσοστό 54% – το μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης). Επίσης, οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης και θεωρούν ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Μέσα σ’ ένα γενικευμένο κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας οι Έλληνες στην πλειονότητά τους, τείνουν να μην εμπιστεύονται το θεσμό της ΕΕ, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει η έρευνα (72%).

Τέλος, αναφορικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι Έλληνες καταλαμβάνουν το δεύτερο υψηλότερο (αρνητικό) ποσοστό (71%) μετά από τους Κύπριους (87%), εκφράζοντας το φόβο τους ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμα.

Παράλληλα, οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών (ποσοστό 60% έναντι 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), καθώς και η ειρήνη μεταξύ των κρατών-μελών (ποσοστό 53% τόσο για την Ελλάδα όσο και το σύνολο της ΕΕ) αποτελούν τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, παρότι η Ελλάδα και ειδικότερα η οικονομία της διανύει μια δύσκολη περίοδο, η ελληνική κοινή γνώμη, στην πλειονότητά της (62%), συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μια Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα, το Ευρώ.

Το σύνολο των αποτελεσμάτων του τελευταίου Eυρωβαρόμετρου για την Ελλάδα δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Αντιπροσωπείας:

{edocs}http://www.todiktio.eu/pdf/eb80_el_el_nat.pdf,800,800{/edocs}

Μεινετε Ενημερωμενοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις του Δικτύου.

Social Media

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας κανάλια και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα του Δικτύου.

ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεύθυνση: Αθανάσιου Διάκου 20, 11743, Αθήνα, Αττική
Τηλ: (+30) 2109247814
Email: info@todiktio.eu